Selasa, 24 Mei 2011

film review : Kongsi

Share
Agak lambat sikit aku buat review untuk kongsi..
Bukan apa cerita ni aku tengok lambat sikit sebab ramai kata
filem ni tak menarik.. So aku cari time bila boleh tengok..
Firstly aku nak congrats kat Farid Kamil sebab berani wat filem ni..
Jom kita start review serta comment kat filem ni..

Behind the scene
Film Review Overall :
Di arahkan sendiri oleh Farid Kamil, Penerbit oleh David Teo..
Skrip oleh Fadzil Zahari & Farid Kamil.. Durasi filem 90 min..
Bajet filem ini adalah RM 1.82 Juta..

Mengisahkan Temulak yang berasal dari negara jiran Thailand
ditugaskan datang ke Malaysia untuk membunuh ahli2 kongsi
gelap yang terlibat.. Disebabkan itu Temulak di buru ahli kongsi
gelap serta rakannya yang kini telah menyertai pasukan polis..

Keseluruhan filem ini memuaskan.. Jalan cerita terlalu singkat
menyebabkan terdapat beberapa plot tidak berkembang..
Filem ini akan jadi lebih manarik jika plot dipanjangkan..
- Motif sebenar Temulak di hantar ke Malaysia.
- Kegiatan sebenar ahli2 kongsi gelap.
- Tak perlu babak terjatuh2 untuk parodi.
- Kurang menarik apabila ada flash back Temulak & Shariff
   mungkin terbaik jika mulakan cerita mereka pada awal filem
   kemudian baru di kembangkan plot.
- Ending filem kurang menarik.
- Lagi best kalau kereta polis evo 2 yang lebih buat kerja.

Okey 2 semua dari pandangan aku sahaja..
Apa2 pon aku dah memang taw kalau scene action Farid Kamil
memang terbaik. Congrats..

9 comments:

影の嵐 berkata...

kecoh ah lu bro..macam lu boleh buat citer masuk panggung je komen lelebih..

Syuk Ry berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Syuk Ry berkata...

ni cuma ulasan n pandangan ak jer..

Hans berkata...

dengar kata nanti ada Kongsi 2
ni plak review aku pasal filem Kongsi nih

Review Filem Kongsi

Shukjessa berkata...

salam,

aku setuju filem ni tak berapa menarik compare dengan trailernya yang kebabom.

salah satu sebab, aku tak pasti adakah sebab time aku tengok filem ni dah kotor or ape tapi bila aku tengok, masalah fokusing tu agak trabel.

die ibarat seorang videographer amatur yang cuba untuk fokus kepada muke tapi then struggle nak cari. so pada aku agak sedikit tak pro la kan sebuah filem aksi dibuat begitu.

itu dah cukup mengganggu, then belum ada babak2 yang pada aku tak menarik untuk kita lihat sebagai filem aksi.

then masuklah bab plot cerita seperti yg ko dah nyatakan, aku setuju. filem ni terlalu pendek tapi tak cukup padat nak ceritakan semuanya. mungkin sebab nak jadikan cerita ianya filem aksi komedi, maka tumpuan lebih kepada komedi then baru aksi.

overall aku bagi 3 je la kot dari 5 bintang. hari tu aku ada tengok orang kutuk filem syamsul haslam. tapi bila aku tengok trailer gangster, aku rasa ada cabaran di situ, mungkin lebih menarik, so kena tunggu keluar panggung. walaupun aku tak berapa sgt si syamsul asyik nak jadi hero, tapi kesungguhan die buat filem tu sedikit sebanyak ok la, ada peningkatan.

sekian ulasan panjang, panjang sebab aku malas nak buat ulasan dekat blog aku pasal filem kongsi, series kecewa!!!

Syuk Ry berkata...

suksess... sokong sama kamu shukjessa..

Lulu Rahman berkata...

AHHAA , bongek nye syuk . kat atas sekali tu komen kau kan ? gune profile laen . lalala~

nohoho =) berkata...

ramai orang review -ve je cite kongsi ni

影の嵐 berkata...

sori ah..blog ni memang ader dua admin..aku n syuk dua orang yang berbeza..haha..aku memang suka kutuk syuk..HAHAHA..XD

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...