Rabu, 30 Mac 2011

Sinematografi : Camera Angle

Share Kemahiran Camera Angle
Camera angle memainkan peranan yang sangat penting
Ini kerana setiap sudut melahirkan suatu emosi kepada
penonton dan apa yang mereka mampu menilai bagi watak
Di dalam sesebuah cerita atau gamba. 
Terdapat 5 kaedah camera angle :

The Bird's-Eye view ( Pandangan Mata Burung )
Meletakkan sudut kamera dari pandangan yang tinggi
mungkin memberikan kesan tidak wajar serta aneh.
Tapi ia mampu memberi impak kepada penonton kerana
dapat memerhati sesuatu dari pandangan atas terus kebawah.


High Angle ( Sudut Tinggi )
Tidak extrem seperti Bird's-Eye, lebih kepada umum untuk
menampakkan dari pandangan atas dengan mengunakan crane.
Menggunakan pandangan atas akan memberikan kesan yang
luas kepada pandangan penonton.


Eye Level ( Paras Mata )
Ini sememangnya sudut kebiasaan digunakan bagi photographer
dan videographer. Sudut yang memberikan kesan neutral kepada
penonton seolah-olah mereka sedang melihat suatu adegan di
hadapan mereka. Kamera akan diletakkan 5 - 6 meter.


Low Angle ( Sudut Bawah )
Ini akan memberikan kesan pergerakan dipercepatkan. Juga
mampu menambah kesan konflik pada penonton. Kebiasaannya
sudut ini cenderung kepada pandangan berlatar belakangkan
pandangan langit.


Oblique/Canted Angle ( Sudut Melintang )
kamera akan diletakkan dalam sudut melintang ke lantai.
Ini untuk menampakkan kesan ketidakstabilan, sangat popular
pengunaannya dalam filem seram. Sesuai di jadikan POINT-OF-View
dimana kamera menjadi mata kepada penonton di pandangan tertentu.

15 comments:

Amir berkata...

macam2 angle ada...
aku tukang tengok je, nak ambik tak reti :D

Syuk Ry berkata...

pas ni jadi tukang amek pulak.. :D

Bro Azqar berkata...

Fuuhh.. ni ilmu filming niewhh!!! XD terujaa~~

yuyu aziz berkata...

hi melawat balik :)

Tak reti bab camera...

Ruzaini Radzi berkata...

melawat dan menimba ilmu di blog anda

Novelgurl berkata...

baru tau nie..hehe thnkss ^^

suke y pdngn mata burng tu sbb boleh nmpk sume XD

Ahmad Hisyam (Lighta Shadowee) berkata...

singgah balas....

dtg blajar camera angle. lepas ni bleh shoot filem...hahah

hafiz hafizol berkata...

waaa.... menarik nie... xreti lah bak angle nih... sob3..~~~

miss frog berkata...

singgah n follow...mai singgah kat cni lak...
http://missfrog12.blogspot.com/

izieyana berkata...

xreti la angle2 ni...tau posing maut je..hehe

Shidi Shah berkata...

angle of attack xde ke?hehe

Syuk Ry berkata...

ahak.. angle of atk yer.. :D

gilaweb berkata...

cool, angle yang kena pada gambar melahirkan emosi yang tersendiri..tul x?

a!Na berkata...

coolness. if only I chose photography b4..

RubyZ berkata...

menarik info..saya mmmg suka amik gambar ehehee..tp angle nya pakai hentam je..rasa dah sesui angle tu amik je....heheeee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...