Jumaat, 1 April 2011

Macintosh VS Personal Computer

Share
Terdapat perbezaan antara kedua2 computer ini..
Mari kita lihat latar belakang kedua-duanya dahulu..
Macintosh atau dikenali sebagai MAC mempunyai
sistem OS yang berbeza dengan PC..
Steve Jobs mengkhaskan Apple hanya kepada MAC..
Manakala Bill Gates pula kepada Windows..

Operating System (OS)
MAC menggunakan Operating System OS X, MAC
juga boleh menggunakan Linux dan Windows sebagai OS.
Tapi adalah mustahil bagi kebanyakan PC menggunakan
OS X sebagai OS mereka kerana OS X mempunyai
program dan aplikasi khas yang hanya mampu digunakan
pada MAC. Software MAC sukar di temui dalam versi PC
*contoh Final Cut Pro

PC menggunakan Windows sebagai OS. Kebanyakkan
Software banyak dihasilkan untuk Windows juga Games.
Ini kerana pengunaan OS ini sangat meluas. Windows 7 
adalah OS Windows yang terbaru. Windows 7 Enterprise
diperkenalkan.*Sistem keselamatan yang bagus


Hardware System
Hanya MAC PRO sahaja boleh di naik taraf sistemnya
MAC yang lain hanya dibenarkan untuk peningkatan
RAM serta kapasiti Hard Drive sahaja.

PC pula anda boleh meningkatkan semua systemnya.
banyak juga syarikat membina sistem hardware untuk
PC jadi anda sangat update.

Walaubagaimanapun MAC dan PC belum 100% serasi.
Binaan MAC adalah jauh lebih berkualiti dari PC.
MAC juga sesuai untuk pengguaan dalam MULTIMEDIA.
Tapi ada juga yang mengunaakan PC untuk MULTIMEDIA.
Ini kerana kita boleh menaik taraf lagi sistem PC dalam
kos yang separuh dari MAC.

13 comments:

azizul berkata...

best ke pakai apple..
pakai iphone pun asyik hang jer

Syuk Ry berkata...

klo mnat apple ckap cam maner pon still mnat.. huhu.. :D

Saza Infineez berkata...

hurmmm br tahu hari ni mac biasa (mac white) tak boleh di update..cuma mac pro je ea...aiyakkk...nyesal plak tak beli mac pro time tu..beza 300 je pun..huk2..tp papehal, mmg mnat mac..!

Syuk Ry berkata...

yeah.. der geng.. jom ber mac lah kiter..

Kimaizura berkata...

klau da giler kt apple bg lemon pn xjd ape.. =.="
t ajar aku.. =)

iema LELA berkata...

i love n like MAC..:D

Pisyek berkata...

aku lagi suke custom pc sendiri, lagi murah. hehehe...

MAC x banyak support game, jadi MAC memang bukan untuk aku.

hoho... xD

Syuk Ry berkata...

mak maen gam kne la gune pc..
sb x pnah plak ak dgar game tok MAC..
HUHU..

Pisyek berkata...

@Ry contoh senang, main DOTA.

dalam MAC boleh je nak main DOTA, tapi bile nak main dalam GARENA tabuleh, pasal takde GARENA client untuk MAC.

itu la antara penyebabnye MAC kurang digemari oleh gamez,

ada banyak je lagi game yg boleh run dalam MAC sbnrnye. :D

soleheen_D berkata...

tgh rancang nak beli mac mini skrg ni...pendapat bro camne>?...

Syuk Ry berkata...

bli MAC bgos.. tp klo nk gune tok maen game bek bli PC..

cikpuanhady berkata...

tak suka mac, tapi cam berkenan kat ipad..kuikuikui..

Jom skodeng :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini

Jom skodeng :Belog Kami : Notre Belle Histoire

chunli berkata...

naseb baek gua main wow je. dan nasib baik wow bleh main kat mac..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...