Sabtu, 2 April 2011

Sinematografi : Framing and Shot Length

Share FRAMING and SHOT LENGTH
Pengunaan ayat " CUT " dalam penggambaran berarti :
Perubahan antara 1 frame ke 1 frame yang lain.
Sesebuah jarak shot akan memainkan peranan penting
dalam sesebuah frame dari segi perspektif view.

film 2012
Extreme Long Shot ( Sangat Jauh )
Kamera akan diletakkan di jarak yang jauh dari subjek.
Menggambarkan luaran subjek seperti bangunan, kawasan.
Shot ini biasanya lebih terperinci kerana shot ini biasa
digunakan untuk pengambaran perang, bencana alam,
serta keadaan yang kacau bilau.

film Inception
Long Shot ( Jarak Jauh )
Shot ini biasa digunakan untuk memenuhkan frame dengan
watak dari kepala sehingga kaki. juga dikenali FULL SHOT.
Lensa akan ditupukan kepada watak serta latar belakang.
Juga digunakan apabila watak lebih dari 3 orang dalam frame.
Tips: sesuai jika latar belakang di kaburkan kerana penonton
akan lebih cenderung melihat watak dari latar belakan.

film Tangled
Medium Shot ( Jarak Sederhana )
Frame separa penuh kepada subjek. biasa digunakan dalam
scene/adegan dialog atau ingin menampakkan beberapa
adegan aksi yang lebih terperinci.

film The Dark Night
Close-up ( Jarak Dekat )
Biasanya menggunakan pengaburan dalam frame sama ada
latar belakang atau pun subjek itu sendiri. Shot ini akan lebih
tertumpu penggunaannya pada subjek untuk memberikan
suatu yang lebih terperinci dalam sebuah frame.

from google
Extreme Close-up ( Sangat Dekat )
Seperti contoh menggunakan jarak ini pada muka subjek.
Fokus akan kepada mata atau mulut tanpa latar belakang.
Mampu memberikan kesan dramatik ( air mata )
Tips: Akan kelihatan ketara jika kamera bergegar.

14 comments:

apik pehe berkata...

hehe.apik x tahu menahu pon tentang ni

Syuk Ry berkata...

yaa.. ni lah maser yer tok tahu smue ni.. huhu..

Safiena berkata...

interesting!... thanks for sharing :) minat gak dlm bidang fotografi ni..

sPastic MeNtal berkata...

agak2 mana paling mahal???? dekat ke jauh

Sesumpah berkata...

wuahhhh kau amik kos fileming ke?

nabihancakap berkata...

Ingat ker Cut tu sekadar berhenti atau potong!! hahaha..

ni msti org filem.. study cos apa nie?

nabilah_2908 berkata...

erm...actually sy tk tau nak komen apa..sbb..

apa yg sy baca hari ni..merupakan 1 perkara baru buat sy... :)


jom ke APA KATA HATI pulak ;
JOM UJI MINDA-JAWAPAN

Syuk Ry berkata...

amek kos multimedia.. tp ni smue yg psal filem mmg minat.. so study sndry bnde2 ni.. pengalaman pon sndry jgak.. :)

Cikgu Den berkata...

sudah on cc...

AiDa AzRyN berkata...

aida pun xtahu pasal ni. hehe.. thanx sbb bagitahu. :)

Syuk Ry berkata...

makasih2.. :)

Fizalinolie berkata...

Yeah!! ilmu baru. Hehehe. Rupanya dalam ilmu cut pun ada pelbagai jenis yerr =)

K2r~90 berkata...

ok.. mmg satu mende y baru guwa taw.. tq der

atiqa aris berkata...

wow sy x penah tawu istilah2 nih semua.huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...