Khamis, 17 Mac 2011

TUTORIAL : CARA MUDAH BUAT POSTER FILEM

Share
BUAT POSTER MUDAH
Ni first tutorial untuk blog ni..
Hari ini kita share macam mana nak buat POSTER dengan Senang..
Ni adalah cara paling simple and paling basic..
Memang senang, kita perlukan Photoshop sahaja..
Serta beberapa gamba, Main anda pastikan gamba Portrait..

Menghasilkan Poster Ini
1. Pilih Gamba Yang Bersesuai Untuk dijadikan Poster
    Pilih lagi 4 gamba landscape..
    Kemudian buka semuanya dalam photoshop anda..
    -Pilih satu gamba utama untuk dijadikan background..


2. Menghasilkan gamba Strip
   -Copy gamba landscape tadi
   -Kemudian Resize mengikut cita rasa anda..
   -Untuk lakukan rotation, pilih gamba tersebut right-click
   -Kemudian pilih free transformation.
   * lakukan penambahan layer berwarna supaya susunan gamba lebih jelas
    * garisan berwarna biru langit adalah pembaris, gunakan untuk mendapat ketepatan 
       dalam susun atur sesuatu design ( Ctrl + R )


3. Membuat Garisan
    -Gunakan line tool untuk hasilkan garisan.
        ( right pada rectangle tool untuk membuka line tool )
      -Free transformation untuk mengubah kududukan garisan tadi.
    -Boleh mengunakan brush


3. Kemasan Poster
    -Ubah mengikut cita rasa anda.
    -Untuk saya, saya menambahkan sedikit stroke serta masking..



4. Masukkan Text
    -Akhir sekali anda buleh letakkan text untuk poster
    -Anda juga buleh meletakkan beberapa logo jika perlu
    -Okey siap.. ini lah hasilnya.


Okey poster anda telah siap..
Basic nya, anda hanya meletak kan gamba2 dalam 1 poster..
Hasil akhir boley dilihat di atas tadi.

22 comments:

x'emriust berkata...

Blogberry Emry™ said : sangat tak pandai guna photoshop

影の嵐 berkata...

aper ni bro..mengarut ah lu..benda ni bersepah dalam internet..kecah ah lu mamat..post la benda berguna sikit..huh!

Syuk Ry berkata...

agak2 sikit.. gua nak share jak..
lu dah power tak per lah..

hana berkata...

x kesa la pe orng nk kate..
walaupn sikit ilmu yg d kongsi tp sebenarnye amat bmakne..
tq 4 sharing..

FD berkata...

pndai hang bab2 editing ni.. :D

blog aku ko cuma reti shout kat shoutbox je ke??

e~car182 berkata...

tengs 4 sharing :) tp2!ta pndai gne photoshop T_T

Syuk Ry berkata...

tak sush pon photoshop ni.. :)

Wan Gerrard berkata...

cool gak~
try jap..

trigyy berkata...

style~~

影の嵐 berkata...

golek2..hahaha..lek ah bro nak tacing..ang kan sifu gua..hahaha..

Syuk Ry berkata...

tak bagus tibul kna kontroversi..

xcyber berkata...

thanks 4 this tutorial

amie berkata...

nice la..nak mintak tlg ajar buat header blog punya gambaq tu..bole ka?

djambu puadovich berkata...

ooo...gitu ke.

tp x instal lagi le fotosop dlm komp...kui3

nway, trimas!!!

PinQib berkata...

singgahhh siniii

ch0mbi berkata...

w0ho...ley guna tut0 ni utk aku pny vid asgmen,

wahaha~

nyit2^^

Imran nyambek berkata...

boleh tak lu buat kan utk gua.hehe

fRaMe+LenSeS berkata...

beshya.. mace berkongsi. ;)

d_tieah berkata...

Menariklah.. Huhuhu.. Nanti nak try jugak.. Ngee :)

Entry Terbaru : Warga Tua Dan Bayi Terselamat Dari Gempa Bumi Dan Tsunami, Bukan Maria Ozawa Sahaja!

Syuk Ry berkata...

sangat menarik.. ada masa nnt cube lah yek..

Azueriena Norash berkata...

singgah sini...wallaaaa...cayalahhh....

akakkk x abess blajor lagi ler guna photoshop nie...x reti langsung...huhuhu

f_aRa_aINa989 berkata...

waa, smart!!


Apabila Isteri GEMUK selepas kahwin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...