Sabtu, 20 Ogos 2011

IBM Perkenalkan Chip Menyerupai Otak Manusia ??

Share
Pada mulanya aku memang tak percaya..
Tak sangka ada yang nak buat chip sebegini..
Tapi memang dah buat pun, still dalam prototype
Ini dah dasyat sangat ini.. Kalau cipta robot
guna chip ini boleh jadi perdana menteri terus lah kan..

2 prototype telah siap dihasilkan menggunakan 45-nanometer
teknologi silikon ke penebat yang direka seakan-akan
menyerupai seperti neuron dan synapses.
1 chip mengandungi  256 neuron dan 65,536 synapses.
dengan erti kata lain chip ini mampu belajar daripada
pengalaman serta boleh meningkatkan keupayaannya sendiri..

Untuk sekarang chip ini sudah diuji untuk digunakan
dalam pemanduan kederaan serta mengenal pasti seseorang
walaupon telah melakukan perubahan rambut atau pakaian..
Giler lah lepas ni naik kereta dah tak payah nak drive dah..

Otak manusia mempunyai 100 bilion neuron serta lebih
berbilion-bilion synapses yang dihubungkan. Matlamat IBM
pula adalah untuk menghasilkan chip yang mengandungi
10 Bilion neuron dan 100 Trilion synapses. Chip ini adalah
satu langkah evolusi dalam komputer dan kalkulator..
source: ieeeSpectrum

3 comments:

Ahmad Zaki berkata...

Assalamualaikum....

Nampaknya keadaan seperti dlam filem2 berkaitan dengan "komputer @ robot mengamuk" semakin menjadi kenyataan.

Jika komputer atau robot ini di hack dan kena virus.., terancam umat manusia.... mesti akan ada sabotaj pada negara2 yang guna robot atau komputer dengan cip berkenaan...

Nanti jadi perang antara robot dan manusia atau robot dengan robot. Dan Transformer juga akan wujud dan menjadi kenyataan...

Wadi AR berkata...

mcm best je chip chip ni

Syuk Ry berkata...

pndangan yg bgus zaki.. aku pn pk mcm 2 jgk..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...