Khamis, 29 Disember 2011

Cara Tingkatkan Jangka Hayat Bateri Android

Share
Sangat menarik kalau guna android si raksaksa hijau tu..
Macam2 boleh kita letak dalam phone, macam2 bende
kita run tapi last2 bateri phone tu jalan 1 hari sahaja..

1. Kurangkan Pencahayaan
Kebanyakan Android Phone atau Tablet membolehkan
anda melihat aplikasi yang menggunakan kuasa bateri anda..
hanya pergi ke Setting > About Phone > Battery Use..

Brightness Setting :
Pergi ke Setting > Display > Brightness dan sesuaikan
dahulu kecerahan yang anda suka kemudian cuba periksa
" automatic brightness " setting ini membolehkan phone anda
menyelaraskan kecerahan mengikut keadaan persekitaran..

Pendekkan Timeout Screen :
Tetapan ini membolehkan anda menggelapkan screen,
Pergi ke Setting > Display > Screen Timeout..
Juga elakkan dari menggunakan wallpaper bergerak..

2. Uruskan Widget
Widget memberikan kemudahan untuk anda megakses dengan
lebih pantas seperti Wi-fi, bluetooth, GPS. sync dan sebagainya
mengikut kehendak anda.. ini juga satu langkah menjimatkan
bateri anda.. Tips penjimatan bateri :
1. Tutup GPS jika tidak menggunakan
2. Tutup bluetooth selepas gunakannya
3. Tutup Wi-Fi jika tidak menggunakan
4. Ubah Widget Update Interval 30min ke atas

3. Gunakan Perlindungan
Jika anda menghadapi masalah dengan bateri, cuba anda gunakan
aplikasi Juice Defender atau Juice Defender Ultimate di
Android Store bagi memantau aplikasi yang menjadi punca
kepada masalah bateri anda..

7 comments:

Syukri Mohtar berkata...

nice sharing..memang makin bateri smartphone ni.. -___-

Syuk Ry berkata...

welcm2.. huhu..

Mohammad Abu Bakar Kamal berkata...

kadang2 tak sampai 1 hari ponn..

Syuk Ry berkata...

haha yg x smpi 1 ari 2 mmg keje men game ngn msg jer ar 2.. :D

crozz9 berkata...

ala..nak senang pakai 3310..konfirm lama bateri..:P

Syuk Ry berkata...

haha.. yg 2 klo 3310 mmg than lmer ar..

BuDak berkata...

klau maen internet lg r..spruh hr xsmpai..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...